Rase de capre

Capra Carpatina   
Rasa de capră care in Romania este cea mai veche şi cea mai răspândită, primitivă, rustică, rezistentă şi foarte heterogenă, din punct de vedere al culorii, dezvoltării şi exteriorului şi a producţiilor de lapte şi de iezi.
Rasa de capră de talie medie de culori diferite cu păr lung. Coarnele sunt prezente la ambele sexe dar se intalnesc si exemplare fara coarne; uger slab; o mare variabilitate a conformatiei si taliei in functie de zona in care se gaseste; Aceasta rasa de capre este foarte rezistenta la conditiile de mediu, nepretentioasă la intretinere.

Productivitate: 200 - 250 l, cu maxima de 800 l/capra si un procent de grasime situat intre 4,5 - 6,5%, cu maxima de 10%

Capre Saanen   



Rasa Saanen Este originara din Elvetia reprezinta actualmente 20% din septelul elvetian are o talie de 80 – 90 cm la masculi si 74 -80 cm la femele, corpul alungit, cap potrivit de lung si de larg cu profil aproape drept, piept adanc, larg cu buna capacitate toracica, spata larga si bine prinsa, gat lung si relativ subtire si cu cercei sub maxilar cu ongloane rezistente, uger bine dezvoltat cu mameloane mijlocii inclinate lateral si inainte, iar parul este scurt, dessi matasos. Productia medie de lapte (270 zile) este de 740 Kg cu maxime de 1800 – 2000 kg. Rasa Saanen se poate folosi cu rezultate bune la incrucisari, cu rasa Carpatina.

Rasa Alpina franceza
             
      Rasa Alpina franceza Este o rasa foarte apreciata in Franta, unde detin mai mult de trei sferturi din septel, datorita nivelului ridicat de productivitate, implicit de rentabilitate. Sunt exploatate intensiv pentru lapte si ingrasare, pentru carne intr-o larga varietate de sisteme si tehnologii de exploatare. Talia este de 70 – 80 cm, parul scurt si de culoare variata. Pieptul este adanc, spinare rectilinie, bazinul larg si putin înclinat, membre solide cu articulatii puternice si aplomburi corecte. Glanda mamara voluminoasa bine prinsa antero – posterior, mameloane mijlociu dezvoltate. Productia medie (250 zile) este de 600 l, recordul rasei fiind de 2200 l (305 zile).
Rasa Nobila germana

       


 Rasa Nobila germana Este rezultat al incrucisarilor dintre rasele locale germane cu rasa Saanen de unde şi conformaţia corporală, culoarea, producţia de lapte şi prolificitatea. Capacitate ridicata de transmitere a caracterelorin descendenta. A participat la formarea rasei Alba de Banat.






Rasa Anglo-Nubiana

   
Rasa Anglo-Nubiana Capra de talie mare, cu picioare lungi . Urechile sunt in forma cazuta, picatura si nas roman. Animalele sunt cu coarne si fara coarne. Parul este scurt, drept si fin. Sunt toate combinatiile de culori : maro, alb si negru. Acesta rasa a luat nastere in urma combinarii de rase de capre din India, Africa si Marea Britanie. Capra deosebit de rezistenta cu un lapte deosebit si o grasime de 5-6%. Laptele este foarte apreciat in producerea branzeturilor fine si in industria cosmetica. Fertilitate buna, fata 2-3 iezi pe sezon. Are o productie de 700-900 litri lapte in 280 de zile. Femelele 70/75 kg. Masculii 100/120 kg la maturitate.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu